Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2017 20:43 - ХОРМОНИТЕ НА БЛАГОПОЛУЧИЕТО
Автор: moksha Категория: Тя и той   
Прочетен: 7447 Коментари: 6 Гласове:
-6

Последна промяна: 12.06.2018 21:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ХОРМОНИТЕ НА БЛАГОПОЛУЧИЕТО

         Всеки от нас може да предположи, че Бог не е създал просто ей така мъжа и жената да се различават помежду си. Всъщност ние сме абсолютно различни същества и на мен лично ми се наложи обстойно да проуча как работи мозъка ни, както и да изследвам на практика резултатите за да мога пълноценно да работя с тази материя. Сега ще споделя част от най-важните биохимични различия между половете, за да можем да разберем защо мъжете и жените реагираме по различен начин в една и съща ситуация.

        И  така в мозъка ние имаме химикали наречени невро-трансмитери,  които се явяват сигнални вещества за нашата нервната система и точно чрез тях се регулират нашите мисли, чувства и поведение. Към тези невротрансмитери се отнасят веществата серотонин, допамин, ендорфини.
image
ДОПАМИНА ни дава яснота на мислите, енергия и мотивация за действие и осигурява чувство на удоволствие.

СЕРОТИНА ни дава усещане за спокойствие, удовлетворение и оптимизъм, той действа като естествен антидеприсант.

ЕНДРОФИНА ни дава усещане за благополучие и благодарение на него можем по-ефективно да се справяме със стреса /действа  като естествени опиат, които осигурява облекчение при емоционална и физическа болка и  осигурява усещане за добро състояние и вътрешен мир/.

     И за да функционира мозъкът ни адекватно е необходимо тези химикали да имат присъствие в правилните количества. Производство им  пряко зависи от начина на хранене и физическото натоварване при човека. И все пак, това не е достатъчно. Оказва се, че биохимичните процеси в мозъка значително се влияят и от качеството на нашите взаимоотношения, от умението ни пълноценно да общуваме, от реализацията ни в работата и изобщо от различните аспекти от начина ни на живот.

Пълноценното общуване с приятелите, сътрудничеството с другите хора, възможността ни да работим заедно и да се подкрепяме взаимно, единство с единомишленици – всичко това стимулира производството на серотина.

Възможностите ни за постигане на реални резултати, положителните отзиви и признаване на другите, поощрение, награди, забавления, предизвикателствата, способността да се правят и да се научават нови неща - всичко това пък стимулира производството на допамина.

А качеството на взаимоотношенията у дома и в работата пряко се отразява върху производството на серотонин и допамин от суровината, която организма извлича чрез храната. Дори и при наличие на много добра енергия получена от храната, получаването на невротрансмитери няма да се осъществи, ако за това не способства и  добрият ни начина на живот и добрите взаимоотношенията с другите. И именно подкрепата в отношенията е от съществено значение за производството на допамин и серотонин и точно това ни дава в пълнота усещане за благополучие.

А за да може мозъка да произвежда ендорфини е необходимо ние самите да оказваме подкрепа на другите.

Но за биохимичното равновесие в мозъка е необходим и баланс между това което ние отдаваме и получаваме в живота, тоест между действия и резултат. Което означава, че споделяйки своята любов и работейки за доброто на другите, ние  стимулираме производството на хормони като тестостерон. Никой друг не може да стимулира производството на хормона тестерон в нашия организъм – тук ние сме длъжни сами да го направим.

            А що се отнася до произвеждането на допамин и серотонин, то ние до голяма степен зависим от другите хора и от външните обстоятелства. Нашият хормонален баланс зависи от това, което правим и това, което ние даваме на другите.

           Ето как се получа - когато жената дарява на някого топлота, ръководена от любов, то в нейното тяло се произвежда окситоцин. Високото ниво на окситоцин помага да се произвежда необходимото  ниво на серотонин.
          А когато мъжа прави нещо с което е от полза за другите, в тялото му се произвежда тестостерон. От което следва, че когато регулираме своето поведение, своите реакции в една или друга ситуация, можем да допринесем за производството на необходимите хормони в организма, което от своя страна стимулира здравите биохимичните процеси в мозъка ни.

Как се увеличава нивото на хормоните - ами когато съдържанието на хормони в тялото се издига на добро ниво, мозъкът ни награждава с ендорфини. А те се произвеждат в отговор на повишаване нивото на тестотирон и окститоцин в тялото.

            Мъжете получават тази награда при увеличение нивата на тестостерон, който е хормон на страстта, а при жените - за повишаване на нивото на окситоцин, който е хоромона на любовта.

            Когато  действията на мъжа се ръководят от желанието да служи и защитава, нивото на тестостерон в тялото му се увеличава. Да служи и да защитава генетически е заложено в природата на мъжа. В допълнение - той с това поведение, стимулира производството на тестостерон.

Интересно е, че мъжа, дори и да не изпитва дълбока любов, тялото му произвежда тестостерон и нивото на допамин се увеличава когато той е ръководен от своята страст за да помага за доброто и благополучието на другите. И ако той получи за действията си положителен отклик, нивото на окситоцин  в тялото му също се подобрява и усеща прилив на любов.

          При жената, всичко е по-различно. Ако тя изпитва недостиг на окситоцин и повишава нивото на тестостерон в организма извършвайки добри дела, то в мозъка и се образува допълнително количество допамин и тя чувства прилив на енергия, но не непременно любов. Проблемът е, че увеличаването на нивото на допамин и тестостерон в кръвта й обикновено води до намаляване на нивото на серотонин и окситоцин. Ето защо, вместо да се чувства в добро настроение, тя се чувства като аутсайдер, ненужна и лишена от подкрепа.

       Усещане за благополучие при мъжа 
image            Когато мъжа се чувства способен да  работи по решаване на някакъв проблем, настроението му се вдигна веднага и по този начин сам си повишава нивото на тестостерон в своето тялото. А мозъка започва да произвежда ендрофини, които предизвиква усещане за благополучие.

            Ако една жена прави същото, нивото на тестостерон в тялото и също ще се увеличи, но това може да доведе до по-ниски нива на окситоцин.  А окситоцинът е отговорен за чувството на любов и емоционална интимност. Колкото по-малко е окситоцина при жената, толкова по-малко тя е в състояние да оцени подкрепата която получава от близките си и така нейното желание  да се грижи за другите и да споделя своя топлина и любов намалява. При това спада в нивото на окситоцин намалява и нивата на серотонина, в следствие на което жената неизбежно загубва своето усещане за благосъстояние.
            Усещането за благополучие при мъжа е пряко свързано с нивото на тестостерон в организма. Ако мъжа намира решения на проблемите пред които е изправен, той веднага ще почувства прилив на сила. Примерно мъжът е в ситуация където бушува пожар, а той разполага с маркуч и вода, то той  - наистина е щастлив, защото има готовност да разреши проблема. Пожара стимулира производството на допамина /ясната мисъл и мотивацията за действие/. Когато мъжа използва шланга с водата за потушаване на огъня, в неговия организъм се произвежда тестостерон. 

            Като цяло, когато пред един нормален мъж стоят цели и задачи, нивото на тестостерон в организма се увеличава и той е щастлив. Така е и когато той изпитва полова възбуда и е уверен, че ще постигне  своята цел, неговата жизнена сила и енергия е съставена от щастие и удоволствие, което автоматично води до увеличаване нивото на тестостерон, тогава мозъка започва да произвежда ендорфини и чувството за благосъстояние се засилва.

Момчетата след като се борят - стават приятели, а момичета - не.

            По отношение  различията между половете отдавна е забелязано нещо любопитно:  момчетата след скандал по между си, често завързват приятелство, докато момичета по-скоро стават врагове за цял живот. Половите различия в биохимията на мозъка помага да  си обясним и този  загадъчен факт.

            Момчетата се борят или се държат агресивно винаги с цел защита на някого или да служат на някаква цел. Няма особено значение дали защитават себе си или някого друг. В организма се произвежда тестостерон и мозъка го възнагржава за това с доза ендорфини. При момичетата протича различен процес. Ние не намираме нищо ценно в борбата. Боя, борбата –това са противоположни неща на общуването и сътрудничеството. По време на  евентуален двубой - физически или словестен, момичето произвежда допамин и тестостерон, но нивата на серотонин и окситоцин  спадат. В резултат не може да става дума за никакво благополучие. Особено при младите момичета, ако има физическо стълкновение и бой серотонина и окситоцина значително намаляват, така че те могат да станат врагове за цял живот.

 Жената иска да сподели преживяванията от деня, а мъжа – да забрави за тях

             Тук историята е таква - когато мъжете се конкурират помежду си, желанието да победят съперника си стимулира добри чувства, свързани с производството на допамин и тестостерон. Тази проявата на приятелско съперничество е много явна в областта на спорта, но тя присъства, макар и в различна степен и по време на работа. Докато жената в условия на конкуренция не получава такива хормонални блага както мъжа. При нея се получава понижаване нивата на серотонин и окситоцин и така се отслабва чувството и за благополучие. И затова за да балансира царящия стрес, риск или конкуренция, та дори и агресия на работното място, жената особено се нуждае от топла ласка и обич когато се завърне у дома. Тя иска  да споделя преживяванията, които е натрупала през деня. Докато мъжа повече от всичко иска да забрави за работния ден и да поостане на саме със себе си, да чете вестник, да човърка в гаража, да гледа телевизия или каквито и да са типично мъжки неща. Той няма такава потребност да говори за всичко, което се е случило през деня защото има недостиг на серотонин. Затова когато жената пита съпруга си, как е минал денят му, мъжът не изпитва  желание да говори и да споделя. В действителност, той би предпочел да забрави за това. В тази ситуация е нормално той да иска да бъде сам с себе си, да се отпусни и разхлаби и да даде възможност на тялото да възстанови запасите от тестостерон и допамин - особено ако денят е бил тежък. Въпреки, че повечето мъже не са склонни да говорят за случилото се през деня, има изключения. Някои мъже, след завръщането си от работа, общуват много. Разговорът им помага да повишат нивото на тестостерона в организма. И тук сработва друга програма” - оплаквайки се от хората и събитията от деня, мъжа се чувства прав и това чувството за справедливост, стимулира производството на тестостерон.

image         За жената баланса между дома и работата е различен. Всъщност при различните жени производството на окситоцин се стимулира от различни обстоятелства, но при всички ни това вещество е необходимо, за да се чувстваме добре. Някои жени дори не чувстват желание да споделят преживяното през деня (особено ако мъжът е много приказлив), но това не означава, че отказват сътрудничество в отношенията. За жената е важно да знае, че тя може да разчита на помощта и съдействието на мъжа. Често съпругите на твърде приказливи мъже, предпочитат да мълчат и искат съпрузите им да говорят по-малко и да помагат повече. Ако случаят е такъв, по-добре е мъжът да задоволи нуждата си да се изразява и сред  приятелите  или да се постарае повече да мълчи и да даде възможност жената повече да говори, защото това и е необходимо за производството на серотин. Давайки възможност на жената да споделя, а той само да я изслушва, мъжът и помага да и се повиши нивото на серотин в организма и да получи усещане за благополучие. Затова, ако мъжът знае за това, то той не би страдал от своята пасивност и би следвало с лекота да прояви търпение, защото по този начин той е полезен за своята жена. При това нивото на допамин и тесторон в неговият организъм не се понижава, а расте. Когато мъжът е наясно с тази женска потребност, ситуацията коренно се изменя. Тогава организмите и двамата партньори произвеждат необходимите хормони и химически сигнални вещества на нервната система, които регулират как мислим, чувстваме и се държим и които осигуряват положителни емоции – както при  мъжа, така и при  жената.

          Много са взаимовръзки между хармоничните отношенията и различията в нашите биохимичен баланс. Ала темата наистина е обширна като Дунава и материала би станал като научно изследване. А аз бих желала просто да насоча вниманието ви към по задълбочено разбиране на взаимоотношенията като посоча част от причините които обуславят различното ни поведение. И за финал ще споделя една любима моя фраза, чиято същност също си заслужава да проумеем, а именно:   Тестостерона е кралят на хормоните и хормон на кралете!  А за нас представителките на мекия принцип на живота, това важи за  окситоцина. 
                                                                                             Веледа®

 

 

 

 




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. germantiger - ...
30.12.2017 09:33
Беше ми любопитно да прочета всичко това и го прочетох обстойно, не "по диагонал".

Облягам се на н ауката и допускам всичко това да е истинно, имам своите съмнения в някои тълкувания или "моменти", но постинга ми е полезен за да си задам някои въпроси и получих отговори.

Много труд, достатъчно текст, старание и браво за постинга!

П.С.
НЕ споделям обяснението с помоща която давал мъжа и това повишавало тестостерона му?! Аз не съм от особено помагащите хора, а тестостерона ми се повишава често когато мразя - обожавам да мразя, когато обекта или субекта заслжават омразата ми, която намирам за необходима и задължителна в мъжа.
цитирай
2. lexparsy - Благодаря за тази статия. Даже ми ...
30.12.2017 13:30
Благодаря за тази статия. Даже ми сложи в ред с многократко и ценно резюме хормоналните обяснения от обща култура. Записах си я за да чета пак с проучване...
Може до без край да се коментира по темата... но искам да подчертая нещо нестандартно за замисляне.
Организма може да произвежда "наркотици", по силни от тези, с които химически може да се дрогираме... но ги използва функционално...а всяка външна намеса потиска естествения му баланс.
Естествения баланс съвсем прагматично е позитивна комуникация не само между половете, но и между отделните хора.
Организма привиква по-лесно към хормони, които отговарят за самосъхранението му. Те предизвикват гняв омраза и т.н. А не знам защо Някой постоянно ни блъска с такива не само химически, но и звуково и визуално и ментално???
Много хора вече така са привикнали с тази дрога, че превръщат всичко позитивно, красиво и естествено нормално в Противоположното...

Хехе, и интересно е че малко са достатъчни за да ти дрогират мисловната храна като, някои в този блог, гласувайки негативно защото си четен и мислиш позитивно...
цитирай
3. moksha - germantiger - ...
30.12.2017 19:05
Дам, има и такъв вариант и отговора е в продължението което не споделих - Нали нивото на мъжкия хормон на благополучието се увеличава всеки път, когато мъжа счита, че помага или защитава. И в действителност е възможно да извършва тежко престъпление, но ако той е убеден, че избавя света от опасност, то нивото на тестостерона в неговият организъм се увеличава, а в душата му възниква чувство на гордост и благополучие. Той може да изпитва наслада, дори и да измъчва другите, ако е убеден, че спасява света от някаква опасност. Тук по моему хормона не сработва от страната на благостните крале – но да, и такава реакция в мъжкия организъм се получава. Всъщност има една такава разлика, която от части съм я доловила, че е така - ако нивото на тестостерон в тялото се повиши, но мъжът е решен да не защитава, а да служи, той се държи много по-приятелски и грижовно. И благодаря за мнението.
цитирай
4. moksha - lexparsy
30.12.2017 19:32
И аз ти благодаря за мнението и го споделям напълно, а защо съществува харп и всички въздействащи върху хората неща - то моето мнение е, че е време кристално ясно да разберем къде се намираме - т.е. ние е сме на планетата земя, все още живеем в края на епоха на деградация и невежество, с нас се прави велик експеримент - залога е човешкото съзнанието, властват разни сили и при това с разрешението на Бог и така - от нас зависи доколко ще си развием възможностите на съзнанието - или поне аз така ги разбирам нещата. Поздрави.
цитирай
5. germantiger - +
30.12.2017 19:38
Хубаво е, че поддържате блога си чист - рестриктирайки мой коментар и такъв на Юлия, но никак не е хубаво, че Ви помпят постинга или в това не сте последователна?!

Ще Ви питам директно - помпи ви познат или сама знаете как да го правите?

...

Приемам отговора Ви, аз се уповавам на науката и предполагам, че всичко си има научно обяснение за добро или за лошо. Известен е Херакловия комплекс на мъжа-спасител, аз също съм го откривал често в мен, това кореспондира с Вашия отговор към мен.

А как ще обясните нивата на тестостерон на война, когато за жалост са факт масовите изнасилвания? Там нито се защитава нещо чрез тези изнасилвания, нито се служи, освен да си го обясним витиевато това служене на собствената армия като насилване на противниковите жени, или? В този ред на мисли тук Вашия отговор до момента не е достатъчен?!
цитирай
6. moksha - germantiger
30.12.2017 20:39
Наистина нямам претенции за изчерпателност на темата, зная, че всичко си има обяснение, но мен ме вълнуват темите как хората да се справяме с живота тук и сега. И дори и да звучи странно аз не се уповавам на науката и не разчитам на никого да ми ускорява трафика - уча се да управлявам енергията. И разбира се не очаквам да бъда разбрана от всички и вярвам, че на когото е необходима информацията - тя ще достигне до него. Това е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: moksha
Категория: Тя и той
Прочетен: 56014
Постинги: 20
Коментари: 31
Гласове: 63
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031